Pojęcie zdrowej żywności zaczyna się pojawiać coraz częściej. Powodem tego jest rosnąca świadomość ludzi w zakresie odpowiedniego żywienia oraz prowadzenia zdrowego trybu życia. Szczególnie osoby związane ze sportem bardzo często mówią, że podstawą dobrego samopoczucia jest odpowiednie odżywianie się. Oczywiście dobrze zbilansowana dieta to jedno, ale umiejętne dobranie składników w niej to drugie. Co zatem powinniśmy wiedzieć o zdrowej żywności?
Co to jest zdrowa żywność?
Zdrową żywnością określa się produkty pochodzenia naturalnego, do których produkcji nie są wykorzystywane żadne chemiczne wspomagacze, do których zalicza się pestycydy, nawozy, aromaty i polepszacze. Jest ona wytwarzana tylko i wyłącznie naturalnymi metodami.
Ponadto na zdrową żywność składa się również odpowiednia hodowla zwierząt, która powinna być ekologiczna. W tym przypadku nie mogą one być szpikowane hormonami wzrostu czy też antybiotykami. Ponadto nie wolno karmić ich genetycznie modyfikowaną paszą.
Jaka jest zdrowa żywność dla dzieci?
Dzieci to oczywiście przyszłość populacji, więc również i one muszą się dobrze odżywiać. Świadomi rodzice wybierają zatem produkty pochodzenia naturalnego, które będą korzystnie wpływać na ich rozwój psychofizyczny. Żywność eko jest jednak znacznie droższa, gdyż koszty jej wytwarzania są znacznie wyższe, co także nie pozwala wielu rodzinom na korzystanie ich zakup.
Na półkach sklepowych można znaleźć gotowe danie w słoiczkach, jak choćby z przetartych owoców, które z samej nazwy są o wiele zdrowsze. Ponadto taka bio żywność posiada znacznie więcej składników odżywczych i witamin. W trosce o prawidłowy rozwój swoich pociech rodzice mimo wszystko starają się coraz częściej podawać im zdrową żywność niż to było jeszcze kilka, czy kilkanaście lat temu.
Wyniki badań naukowych na temat zdrowej żywności
Według badań przeprowadzony w Stanach Zjednoczonych oraz Europie zdrowa żywność jest przede wszystkim bardziej wartościowa. Szwajcarski Instytut Naukowy podał nawet listę dziewięćdziesięciu argumentów, które przemawiają za tym, że eko jedzenie jest lepsze od zwykłych produktów.
Wśród nich wymienić można przede wszystkim:
większa ilość antyoksydantów
większa zawartość azotynów w jabłkach bio
większa ilość witaminy C w ziemniakach
rolnictwo zużywa o ponad połowę mniej energii niż standardowe gospodarstwo rolne
Mimo większych kosztów produkcji oraz wysokich norm i wymagań coraz więcej rolników decyduje się na produkcję zdrowej żywności. Jeśli wszystko dalej będzie się toczyć w tym kierunku, być może za kilkanaście lat stanie się ona podstawowym produktem na półkach sklepowych.